Ajowan

100% esenciální olej

Trachyspermum Copticum


od 83 

Popis produktu

Silice z ajowanu neboli koptského kmínu pomáhá při infekcích, při léčbě plísní a nevolností. Je antibakteriální, antivirový, antispetický a antiparazitický. V Indii se používá jako sedativum, při léčbě bolesti zubů a černého kašle.

Tento esenciální olej ulevuje při bronchitidě, kožních onemocněních, plynatosti, problémech s trávením a při průjmech. Také stimuluje oběhový systém.

Ajowan voní podobně jako tymián, ale je aromatičtější, má ostřejší chuť a nahořklou a štiplavou vůni. Chutná jako tymián nebo kmín, ale výrazněji.


Doplňující informace

Složení:Thymol, Gamma-Terpinene, Para-Cymene
INCI:Trachyspermum ammi Seed Oil
Použitá část rostliny:Semena
Extrakční proces:Parovodní destilace
Fyzický vzhled:Světle hnědá kapalina
Země původu:Indie
#CAS:8001-99-8 ; 91745-13-0
#EINEC:294-681-3

Vhodné kombinace

Ať už vyrábíte vlastní masážní olej nebo jen hledáte inspiraci pro kompozici vůní, můžeme Vám z vlastní zkušenosti doporučit tyto oleje, se kterými se Ajowan vhodně doplňuje.


Mohlo by se Vám líbit…

Koptský kmín

Trachyspermum ammi neboli adžvain, adžvan či ajowan (z urdského slova اجوائن nebo ajwain) je jednoletá rostlina z rodu drsnoplodík (Trachyspermum) a čeledi miříkovitých. Rostlina je známa jako koptský kmín a v některých zdrojích je uváděna jako drsnoplodík moravčinovitý. Pochází z východního Středomoří, snad z Egypta, odkud se přes Blízký východ rozšířil až do Indie. Listy i plody se používají v gastronomii. Plody adžvanu bývají často zaměňovány s plody libečku.

Adžvan se také používá pro prevenci infekcí a křečí, zlepšuje trávení, zmírňuje astma a působí jako afrodiziakum. Má antibakteriální a fungicidní účinky, plody i esenciální olej se používají pro podporu pocení, jako diuretikum, na podporu vykašlávání i jako tonikum. Je využíván při léčbě řady nemocí, např. kašle, chřipky, nachlazení, astmatu, cholery, průjmu, koliky, poruch trávení, ale také artritidy, otoků a revmatismu.

Plody se zřídkakdy konzumují bez tepelné úpravy, často se naopak praží či smaží na ghí, přepuštěném másle, což koření umožňuje rozvinout komplexnější aroma. V indické kuchyni je častou ingrediencí Baghaaru (Urdu: بگھار), směsi koření smaženého na oleji či másle, jež se používá k dochucování pokrmů z čočky. V Afghánistánu se plody adžvanu sypají sušenky a chléb.