Styrax

Absolue

Liquidambar orientalis


od 331 

Popis produktu

Pryskyřice Styraxu má antibakteriální, antiseptické a protizánětlivé účinky. Byla hojně využívána v tradiční medicíně.

Pár kapek přidaných do nosného oleje napomáhá léčbě ran, vředů a svrabu. Ulevuje při kašli, křečích a onemocněních srdce.

V kosmetice je používán, jako stabilizátor vůní v parfémech a mýdlech.

Při náboženských obřadech je pryskyřice spalována jako náhrada kadidla.

Liquidambar orientalis, obyčejně známý jako Orientální sladká guma nebo Turecká sladká guma, je listnatý strom v rodu Liquidambar, který pochází z východní oblasti Středomoří, který se vyskytuje jako čisté porosty hlavně v záplavových oblastech jihozápadního Turecka a na řeckém ostrově Rhodos. Český název je Ambroň východní.

Tento strom produkuje při poranění pryskyřici zvanou Storax, která bývá prodávána pod názvem Styrax, jejíž deriváty (resinoid, absolue i esenciální olej) se používají jako příchuti a vonné látky.

Je to zcela odlišný produkt od benzoinové pryskyřice, která se získává z tropického Styraxu benzoe.


Doplňující informace

Extrakční proces:Parovodní destilace
Fyzický vzhled:Tmavá velmi viskózní kapalina
Země původu:Turecko
#CAS:94891-27-7

Vhodné kombinace

Ať už vyrábíte vlastní masážní olej nebo jen hledáte inspiraci pro kompozici vůní, můžeme Vám z vlastní zkušenosti doporučit tyto oleje, se kterými se Styrax vhodně doplňuje.


Mohlo by se Vám líbit…

Ambroň východní

Ambroň východní (Liquidambar orientalis) Je teplomilná, opadavá dřevina pocházející z Malé Asie. Je původním druhem v asijské části Turecka (střední, západní a severozápadní Anatólie) a na řeckém ostrově Rhodos. Byla hojně využívána již od počátku letopočtu a druhotně se dostala do okolních zemí se subtropickým podnebím.

Poraněná kůra stromu roní vonnou, nažloutlou pryskyřici, která se získává po umělém poranění kůry nebo poražením stromu a vylisováním kůry; na vzduchu pryskyřice tvrdne, teplem opět měkne. Pryskyřice se nazývá "storax" (Balsam Storax, Liquid Storax), nezaměňovat za "styrax", což je pryskyřice z tropických stromů rodu sturač (Styrax), obě mají podobné vlastnosti. V minulosti se dřevo stromů hojně využívalo pro stavební účely.

Pryskyřice má antibakteriální, antiseptické a protizánětlivé účinky, hojně se používá v tradiční medicíně. Smíchána s olejem slouží zevně k léčbě ran, vředů a svrabu, pevná se inhaluje proti kašli a vnitřně se jí léčí křeče, nemoci srdce, rakovina i následky mrtvice. Pryskyřice se používá také v kosmetice, kde stabilizuje vůně v parfémech i mýdlech, nebo pro výrobu cukrovinek, při náboženských obřadech je spalována jako náhrada kadidla.

Dřeviny jsou pro své na podzim výrazně zbarvené listy vysazované solitérně nebo do menších skupin v parkových úpravách. Na obruby okolo chodníků a cest se příliš nepoužívají, neboť svými opadanými plody znečišťují pozemek a plytkými kořeny poškozují chodníky.