náš tip

Kandelilový vosk

kosmetický vosk

Euphorbia cerifera

50g


vhodný pro výrobu balzámů na rty a jako náhrada za včelí vosk

Hmotnost

100 g

83 

Skladem

Popis produktu

Kandelilový vosk se využívá v kosmetickém průmyslu jako součást balzámů na rty a pleťových krémů. Většinou se používá ve směsi s jinými vosky, které jej vytvrzují, aniž by se zvýšila jejich teplota tání. Jako potravinářská přídaná látka má kandelilový vosk číslo E 902 a používá se jako zasklívací činidlo. Jedním z hlavních použití je jako pojivo pro žvýkačky.

Kandelilový vosk lze použít jako náhradu za karnaubský vosk a včelí vosk.

Kandelilový vosk je vosk pocházející z listů malého keře Candelilla pocházejícího ze severního Mexika a jihozápadních Spojených států, Euphorbia cerifera a Euphorbia antisyphilitica, z čeledi Euphorbiaceae. Je žlutavě hnědý, tvrdý, křehký, aromatická a neprůhledná až průsvitná.

Vosk je nerozpustný ve vodě, ale rozpustný v mnoha organických rozpouštědlech, jako je aceton, chloroform, benzen a terpentin. Vosk taje při teplotě 68,5–72,5 ° C. Vysoký obsah uhlovodíků odlišuje tento vosk od karnaubského vosku.

Vosk se získá vařením listů a stonků zředěnou kyselinou sírovou a výsledný „cerot“ se odstraňuje z povrchu a dále se zpracovává.

Fotka produktu je pouze ilustrační.


Doplňující informace

INCI:Euphorbia cerifera (Candelilla) Wax
Fyzický vzhled:Oranžovo žlutá hmota
#CAS:8006-44-8

Mohlo by se Vám líbit…

Vosk

Vosky jsou estery vyšších mastných kyselin a vyšších jednofunkčních (jednosytných) alkoholů. Nejčastějšími mastnými kyselinami obsaženými ve voscích jsou kyselina palmitová, kyselina laurová, kyselina myristová či kyselina stearová, pak je doplňují další nasycené kyseliny (většinou s délkou uhlíkového řetězce C24-C30). Přirozeně se vyskytují v přírodě jak u rostlin, tak u živočichů. Vosky jsou odolné vůči hydrolýze a nepodléhají enzymatickému rozkladu, proto nejsou živočichy stravitelné. Slouží k ochraně před vysycháním i před průnikem patogenů. U rostlin je lze najít na povrchu těla (kde vytváří tenkou ochrannou vrstvu – kutikulu), u živočichů taktéž tam (obvykle ale v srsti), popřípadě jsou produkovány ke stavbě obydlí (hlavně u hmyzu).

Vosky přírodního původu kromě výše zmíněných látek obsahují spoustu příměsí dalších látek (volné karboxylové kyseliny, alkoholy, steroly atd.)

0