novinka

Marakujový olej

rostlinný olej lisovaný za studena

Passiflora edulis

100ml


hydratuje a vyživuje pleť

195 

Popis produktu

Olej z marakuji , česky mučenky,  je bohatý na živiny a esenciální mastné kyseliny, které jsou životně důležité pro zdraví kůže. Kyselina linolová v maracujovém oleji udržuje pokožku zvlhčenou a je ideální pro zklidnění a vyživení suché, šupinaté pokožky a také pokožky náchylné k akné (nedostatek vlhkosti způsobuje, že pokožka nadměrně produkuje maz).


Doplňující informace

INCI:Passiflora edulis seed oil
Použitá část rostliny:Semena
Extrakční proces:Lisování za studena
Fyzický vzhled:Světle žlutá kapalina
Země původu:Peru
#CAS:91770-48-8, 97679-26-1
#EINEC:294-833-9

Mohlo by se Vám líbit…

Mučenka jedlá

Mučenka jedlá čili marakuja (Passiflora edulis) je popínavý teplomilný druh mučenky, která se jako ovoce pěstuje v severozápadní části Jižní Ameriky, v Indii, na Novém Zélandu, v Karibiku, Brazílii, v jižní Floridě, na Havaji, v Austrálii, ve východní Africe, v Izraeli a v Jihoafrické republice. Plod je kulatá až oválná bobule, ve zralém stavu podle odrůdy žlutá či tmavě fialová. Vnitřek plodu je šťavnatý a obsahuje mnoho semínek. Marakuja se pěstuje k výrobě džusu, často bývá míchána s džusy z jiných druhů ovoce pro zdůraznění chutě, ale může se také jíst čerstvá.

Existují dva navenek barevně rozdílné druhy tohoto ovoce. Jasně žlutá odrůda marakuje (také známá jako zlatá marakuja) může narůst až do velikosti grapefruitu. Na povrchu je toto ovoce hladké až lesklé a má jemnou slupku. V Austrálii se tato odrůda používá jako oddenek pro pěstování fialové odrůdy marakuje. Tmavě fialová odrůda se vyskytuje například v Keni, je menší než citron a její slupka je suchá a svraštěná.

Fialová odrůda je mírně jedovatá díky stopám kyanogenního glykosidu ve slupce. Tato tvrdá a tuhá slupka je ovšem jen stěží jedlá, a pokud se uvaří (například při výrobě džemu), molekuly kyanidu se tepelnou úpravou zničí.