Vladimír Velart
majitel PHYTOS
25. ledna

Červený zázrak aneb co možná ještě nevíte o rakytníku…

Rakytníku je všude plno. Nejen v přírodě, ale i na internetu. Víme ale, čím přesně může být našemu zdraví prospěšný?

Rakytník je bohatý na vitaminy

Rakytník řešetlákový je opadavá dřevina původem z centrální Asie (Čína, Mongolsko, Tibet, Nepál) tvořící keře nebo malé stromy s nažloutlými květy a oranžovými plody. V těchto oblastech je v lidovém léčitelství i v kosmetice používán odedávna. V Rusku se mu přezdívá “Sibiřský zázrak” anebo “Citronovník Severu”. Není divu – bobule obsahují až 10x víc vitaminu C než pomeranč a uvádí se, že jedna jediná bobulka pokryje doporučenou denní dávku tohoto vitaminu. Ruští kosmonauti užívali rakytníkový olej jako ochranu před ozářením a jako vitaminový doplněk, neboť rakytník obsahuje i celou řadu dalších vitaminů, například B3 (nikotinamid nutný pro správnou činnost centrální nervové soustavy), B9 (pro krvetvorbu a vývoj plodu), D (regulující vápník a fosfor v krvi) nebo E (působí jako antioxidant) a další.

Proč Hippoderm?

Latinský název Hippophae rhamnoides by mohl svádět k domněnce, že rakytník má něco společného s koňmi. A skutečně tomu tak je. Oblíbené dějepisné klišé „již staří Řekové…“ zde platí, neboť podle historických pramenů si již naši antičtí předci všimli, že koně spásající tyto keře mají neobvykle lesklou a krásnou srst. Český překlad latinského názvu tak doslova znamená „třpytící se kůň“.

A od latinského názvu je odvozen i název rakytníkové řady kosmetiky Hippoderm, která používá rakytníkové oleje v prémiové kvalitě s vysokým obsahem bioaktivních látek.

Druhy rakytníkových olejů

Mluvíme o rakytníkovém oleji, ale existují vlastně rakytníkové oleje dva: ze semen a z dužiny. Kromě toho se ještě můžeme setkat s chudším rakytníkovým olejem, který je získáván macerací (čili louhováním) plodů v jiném oleji, například slunečnicovém, a ve kterém je podstatně nižší obsah účinných látek. Samozřejmě tomu pak odpovídá i nízká cena.

Rakytníkový olej ze semen

Rakytníkový olej ze semen má význam zejména v kosmetice pro jeho vynikající epitelizační schopnosti, neboli že významně ovlivňuje regeneraci poraněné nebo jinak poškozené pokožky. Jeho vliv na zacelování ran bez jizev je vskutku zázračný. Na rozdíl od oleje z dužiny je světlejší barvy.

Rakytníkový olej z dužiny

Naopak olej z dužiny je díky vysokému obsahu karotenoidů tmavě rudý. Jeho význam spočívá zejména ve vnitřním užití. Kromě regeneračních schopností má abnormální přilnavost ke sliznicím, a to nejen zažívacího traktu, a tím je chrání před poškozením. Navíc působí baktericidně a ničí bakterie druhu Helicobacter pylori, původce vředového onemocnění žaludeční sliznice. Významný je i vliv rakytníku na zlepšení činnosti jater. Dokonce jsou popsány případy vyléčení rakoviny hlasivek nebo děložního čípku tímto olejem.

Terapeutické využití rakytníku je tedy vskutku všestranné a i když zrovna netrpíte žádným neduhem, můžete olej z dužiny užívat k posílení obranyschopnosti organismu, k prevenci různých infekčních onemocnění anebo při detoxikacích.

Takže: mažte se a cpěte se rakytníkem a to i své děti.


Rakytníková kosmetika Hippoderm

Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) je sice nazýván rostlinou 3.tisíciletí, nicméně jeho vynikající vlastnosti jsou známy již od starověku. Již ve starém Řecku si lidé všimli, že koně spásající tyto keře mají nádhernou, lesklou srst. Hippophae znamená třpytící se kůň a od tohoto slova je odvozen i název rakytníkové kosmertické řady Hippoderm.