Přírodní vánoční mýdlo
Vánoce jsou za rohem a já mám pro vás výborný tip na dáreček. Domácí vánoční mýdlo s vůní skořice, hřebíčku a pomeranče, které je navíc vyrobené pouze z kvalitních přírodních surovin.
Potřebujeme (na cca 16-18 ks):
600g olivový olej
420 g kokosový olej
330 g palmový olej (z ekololgického zemědělství)
150 g ricínový olej
570 g destilované vody
213 g hydroxid sodný (NaOH)
8 g extrakt z grepových jader (není nutné)
Esenciální oleje: pomeranč, hřebíček, skořice
Digitální váha
Teploměr
Ponorný mixér
Nerezové nádobí
Forma na mýdlo (dřevo, papír)
Vlastnosti mýdla závisí na použitých olejích. Shrnuto ve zkratce:
Olivový olej – zvláčňuje pokožku
Kokosový olej – dodá mýdlu pěnivost
Palmový olej – dodá mýdlu pevnost
Ricínový olej – vyživuje pokožku
1. Jako první si připravíme roztok hydroxidu sodného. Hydroxid sodný patří mezi žíraviny, proto používáme ochranné rukavice a nejlépe i ochranné brýle. Do destilované vody opatrně přidáme hydroxid sodný (nikdy ne naopak), který zahřeje kapalinu až na 90°C. Snažíme se výpary z roztoku nevdechovat.
2. Ve druhé nádobě si ve vodní lázni rozpustíme tuhé oleje (kokosový a palmový) a následně přimícháme olivový a ricínový olej.
3. Pravidelně kontrolujeme teplotu v obou nádobách a čekáme, dokud nebude stejná, přibližně 38°C.
4. Jakmile dosáhneme požadované teploty, smícháme roztok NaOH s tuky a mícháme ponorným mixérem tak dlouho, dokud mixér nezačne zanechávat cestičky. To může trvat pár sekund nebo také několik minut. V této fázi probíhá proces mýdlovatění.
5. Po dosažení požadované hustoty přidáme esenciální oleje. Já jsem použila kombinaci 20 kapek skořice, 20 kapek hřebíčku a 40 kapek pomeranče, která vytváří krásnou vánoční vůni. Na závěr přidáme extrakt z grepových jader, který má také konzervační vlastnosti (není nutno). Celou hmotu jemně zamícháme.
6. Hmotu začneme nalévat do formy. Já používám dřevěnou, kterou jsem si nechala vyrobit na míru ale stačí použít krabici od bot. Důležité je důkladně ji vyložit papírem na pečení, aby se nám mýdlo nepřilepilo. Pro dosažení dvoubarevného efektu přidáme do poloviny mletou skořici, která nám mýdlo krásně zbarví do hněda. Vršek mýdla můžeme ozdobit hřebíčkem.
7. Povrch mýdla přikryjeme, zabalíme do deky a necháme 24 hodin odstát, dokud nepřejde gelová fáze.
8. Po 24 hodinách mýdlo vyndáme z formy a můžeme krájet na kostky. Po nakrájení, dokud mýdlo ještě není příliš tvrdé, je možné mýdlo označit například pomocí razítka. V tuto chvíli mýdlo ještě není použitelné.
9. Mýdlo necháme na vzdušném místě přibližně tři týdny oddychovat, aby dosáhlo požadovaných vlastností. Na závěr kontrolujeme pH mýdla, které by se mělo pohybovat mezi hodnotami 7 až 9,5.
Není nadto věnovat svým blízkým vlastnoručně vyrobený dárek, navíc z přírodních surovin. Skvělé je, že můžete vůni mýdla ovlivnit použitými esenciálními oleji a přizpůsobit ji tak charakteru obdarované osoby. Fantazii se meze nekladou.
Meedlo
Domácí přírodní mýdla