novinka

Mangové máslo

rostlinné máslo

Magnifera indica

100g


hydratuje a zklidňuje podrážděnou pokožku

Hmotnost

100 g

135 

Popis produktu

Naše ekologicky zpracované mangové máslo je lisováno za studena z dřevitých jader mangového stromu (Magnificera Indica) a jemně rafinováno tak, aby vzniklo krémové, regenerační máslo, které má bohatou, hedvábnou texturu a jemnou, lehce ořechovou vůni.

Mangové máslo je již dlouho používáno v tropických oblastech pro své změkčující, uklidňující, hydratační a ochranné vlastnosti.

Mangové máslo je všestranná ingredience, použitelná téměř v každé kosmetické receptuře. Jemné, téměř neexistující aroma je ideální alternativou k máslům, jako je kakaové nebo bambucké, které mají výraznější charakteristické vůně. Jedinci s výborným čichem mohou rozpoznat jemné tóny ovoce, ale tato vůně se na pokožce nerozvine a snadno ji překonají esenciální oleje, infuzní bylinky nebo jiné aromatické složky.

Mangové máslo je plné vitamínů A, C a E, esenciálních mastných kyselin a přírodních antioxidantů, pomáhá redukovat jemné vrásky a zlepšuje celkový mladistvý vzhled pleti. Je bohaté na kyselinu olejovou, mono-nenasycenou omega-9 kyselinu a kyselinu stearovou – nasycenou mastnou kyselinu. Jedná se o složky, které jsou velice prospěšné pro pokožku, udržují ji měkkou a vláčnou.

Bohaté vyživující a hydratační vlastnosti másla z manga pomáhají při problémech s ekzémem či lupénkou. Poskytuje také ochranu před škodlivým UV zářením. Mangové máslo může být dokonce použito jako hlavní přísada do domácích mýdel se stabilní, kondicionační pěnou.

Doporučené použití: Krémy, balzámy, základy make-upu, mýdla a vlasové kondicionéry. Použití od 3% do 100%  (jako máslový balzám).


Doplňující informace

INCI:Magnifera indica (Mango) seed butter
Použitá část rostliny:Jádra
Extrakční proces:Lisování za studena
Fyzický vzhled:Bělavá až světle žlutá polotuhá hmota
Země původu:Indie
#CAS:90063-86-8
#EINEC:290-045-4

Mohlo by se Vám líbit…

Mangovník indický

Mangovník indický (Mangifera indica) je stálezelený, dlouhověký strom rostoucí ve vlhkých, monzunových tropických a hodně teplých subtropických oblastech. Je jedním z asi 70 druhů indomalajského rodu mangovník. Pro své chutné plody, manga, se pěstoval již dlouho před naším letopočtem, jsou o něm zmínky v hinduistické literatuře z před čtyř tisíciletí. Pro buddhisty je zase posvátným stromem, je symbolem lásky, plodnosti a přátelství a věří, že v jeho stínu meditoval sám Budha.

Plody mangovníku indického jsou citlivé na otlak, po kterém černají a zahnívají, sklízejí se proto ručně. Jedí se po vyjmutí pecky buď jako předkrm nebo dezert, bývají součásti ovocných salátů nebo přísadou ovocných krémů či zmrzlin. Oloupané plody se konzervují v sirupu nebo se mrazí, vyrábějí se z nich marmelády, pyré a různé nápoje. Některé plody mají vláknitou strukturu a jejich dužina je velice tuhá, u těch se v plné zralosti uřízne spodní část a vymačkává se šťáva. Větrem posrážené nezralé plody se používají pro výrobu želé nebo se nakrájené suší na slunci pro pozdější použití v kuchyni.. Výběr vhodných odrůd je zásadním faktorem při zpracování manga pro různé účely.

Pro ochranu před ptactvem a kaloni se plody sklízejí ještě zelené a nechávají se asi týden až dva dozrávat na slámě, po utržení se na ochranu před houbovitými chorobami a pro smytí toxických látek máčejí ve vodě teplé 50 °C. Pro vybarvení povrchu bývají plody vystaveny nejméně den působení etylénu. Dozrálé plody lze skladovat dva až tři týdny při teplotě okolo 20 °C, teploty pod 13 °C jej poškozují.

Existuje přes 1000 odrůd, přitom jen v Indii okolo 550, jejich plody se liší velikosti, tvarem, barvou, chuti a dobou zrání, stejně jako velikosti stromu a náročnosti na vláhu a teplo. Výtěžnost závisí na prostředí, odrůdě i stáří stromu, ve věku 20 let je u kvalitních odrůd průměrný roční výnos 250 plodů, starší stromy dávající až 1500 plodů. Na Portoriku se na plantážích sklidí z jednoho hektaru, v závislosti na odrůdě, asi 28 až 67 tun, průměrný výnos na Floridě bývá 30 t/ha.

Dřevo stromů, šedě nebo zeleno-hnědě zbarvené, má hrubou strukturu, je středně pevné, tvrdé a odolává vodě. Používá se pro stavební trámy, lodě, zemědělské nářadí, překližky, dělají se z něj různé bedny i kvalitní dřevěné uhlí. Kůra obsahuje až 20 % tříslovin a používá se na žluté nebo zářivě růžové barvivo.

Plody jsou velkým zdrojem karotenů, vitamínu C, vitamínu K, draslíku a řady antioxydantů i vlákniny. V lidovém léčitelství se již po dlouhá období používají sušené květy k ukončení průjmu, k léčení úplavice a nemocí močového měchýře. Kůra má svíravé účinky a působí proti revmatismu. Pryskyřice se aplikuje na trhliny v kůži, proti svrabu i syfilisu.