Tužebníkový olej

macerovaný olej

Filipendula vulgaris

50 ml


antioxidační a antimikrobiální

Objem

Certifikace

, ,

231 

Skladem

Popis produktu

Tužebníkový olej se vyrábí nízkoteplotní macerací (na slunci) krémově bílých květů tužebníku jilmového v zastudena lisovaném slunečnicovém oleji.

Nejdůležitějšími složkami tužebníku jsou fenolové glykosidy, zejména salicyláty, flavonoidy a třísloviny. Salicyláty – salicin, salicylaldehyd a metylsalicylát jsou látky podobné aspirinu (rostlina je produkuje jako ochranu před nežádoucím hmyzem), které se využívají ke snížení zánětů a zmírnění bolesti. Flavonoidy jako rutin, quercetin a kaempferol naopak přitahují opylovače. Třísloviny – taniny mají antioxidační a antimikrobiální vlastnosti a slouží jako přirozený obranný prostředek proti infekcím.

Tužebníkový olej je tak skvělým prostředkem pro zmírnění boleti svalů a kloubů, při otocích, modřinách a výronech. V emocionální oblasti vykazuje antidepresivní vlastnosti.

Jedná se o kosmetickou surovinu pouze pro vnější použití.


Doplňující informace

INCI:Filipendula ulmaria extract and Helianthus annus Seed Oil
Použitá část rostliny:Kvetoucí vrcholky
Extrakční proces:Extrakt z květů ve slunečnicovém oleji
Země původu:Skotsko
#EAN:8594048985776
#CAS:84775-57-5
#EINEC:283-886-3

Mohlo by se Vám líbit…

Tužebník obecný

Tužebník obecný (Filipendula vulgaris), druh rodu tužebník, je planě rostoucí bylina okolo půl metru vysoká s přízemními listy zdáli připomínající kapradinu a s bohatým květenstvím drobných bílých kvítků.

Rostlina se dříve používala hlavně jako léčivka. V kořeni jsou anthelmintické látky působící proti parazitickým červům a dále se kořene užívalo k rozpouštění ledvinových kamenů nebo při léčbě epilepsie. Ze sušených květů se vaříval čaj pro pocení. V současnosti se používá občas jako dekorativní trvalka na sušších a výslunných místech nebo jako půdokryvná rostlina při vysazování ve sponu 45 × 45 cm.

0