pouze u nás

Květ černého bezu

Absolue

Sambucus nigra ssp. Caerulea


(Hodnocení: 2)

od 247 

Popis produktu

Absolue z květů černého bezu je jednou z nejstarších léčivých aromatických látek, která se dodnes používá.

V přírodní parfumerii se tento absolutní olej používá ve vysoce kvalitních květinových parfémech. Absolutní olej z květu černého bezu má silné adstringentní, protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti, které zmírňují produkci mazu v kožních pórech a vlasových folikulech, díky čemuž je vynikající ingrediencí do přípravků na péči o pleť. Může také pomoci zmírnit nežádoucí svalové křeče a pracovat na snížení menší bolesti a zánětu.

Aromaterapeuty je široce používán k podpoře pocitu klidu a někteří jej považují za silné afrodiziakum.

Absolue květu černého bezu má hlubokou, bohatou, sladce bylinnou, kumarinovou, ovocně-květinovou vůni s medovým, balzámovým a mírně kořenitým podtónem.

Absolutní olej květ černého bezu, se získává z krásných krémově bílých květů listnatého keře Sambucus nigra pěstovaného v USA.

Sambucus nigra je velmi častou součástí živých plotů v Británii a severní Evropě, ale je také široce rozšířený, jako okrasný keř nebo malý strom. Jak květy, tak bobule mají dlouhou tradici v kulinářství.


Doplňující informace

INCI:Elderflower absolute oil
Použitá část rostliny:Květy
Extrakční proces:Extrakce rozpouštědly (bez hexanu)
Fyzický vzhled:Oranžovožlutá kapalina
Země původu:USA
#CAS:68916-55-2 ; 84603-58-7
#EINEC:283-259-4

Hodnocení zákazníků

5 hvězd
2
4 hvězdy
0
3 hvězdy
0
2 hvězdy
0
1 hvězda
0


Mohlo by se Vám líbit…

Bez černý

Bez černý (Sambucus nigra) je listnatý keř, který má široké využití v léčitelství, farmacii i potravinářství. Čerstvé plody bezu černého mají projímavé účinky; sušením nebo tepelným zpracováním se tato vlastnost ztrácí.

Přísloví praví: „Před heřmánkem smekni a před bezem klekni“ nebo „Je lékem proti devíti nemocem a je považován za bylinu magickou“.

V potravinářství se používají především bobule – bezinky. Šťáva lisovaná z plodů se používá jako potravinářské barvivo. Pecek zbavená dřeň jako náhražka dražšího ovoce především do směsí. Nezastupitelnou úlohu mají i při výrobě likérů. Pro tyto účely se bezinky částečně vykupují i pěstují.

V domácí kuchyni – květenství je možné máčet v těstíčku a smažit podobně jako květák – pochutina se nazývá kosmatice. Z květů se dá připravit bezová šťáva nebo kvašením osvěžující limonáda. Je možné z nich vyrobit i sirup. Ze sušených léčivý čaj. Z bezinek se vyrábí sirup, marmeláda, likéry i víno. Bezové víno má výbornou chuť a vůni. Je též využíváno jako chuťové korigens.
Ve farmacii – moderní farmaceutický průmysl má zájem hlavně o květy. Pro tyto účely se sušené květy vykupují. Květy se sbírají za suchého počasí nejlépe před jejich úplným rozvitím. Suší se co možná nejrychleji ve stínu a ukládají se v suchu, aby nezhnědly.
V lidovém léčitelství. Všechny části rostliny mají léčivé účinky. Sbírá se květ, list, bobule a kůra, a to v červnu a červenci, bobule v říjnu a listopadu.
V minulosti se bezem léčilo snad téměř vše. Výhonky bezu se používaly na zmírnění bolesti zubů, mladé lístky smíchané s ječnou moukou léčily popáleniny a přikládaly se též na rány způsobené pokousáním vzteklého psa. Práškem z rozemletých suchých listů se zastavovalo krvácení z nosu.

Mystické užití. Pro své léčivé účinky kdysi dostávali novomanželé jednu rostlinku svatebním darem.
Bez dříve lidé vysazovali v blízkosti obydlí a chlévů, protože věřili, že zahání dobytčí mor.

Šťáva lisovaná z plodů se používala na barvení látky, protože má intenzivní tmavěčervenou barvu.
Na Slovensku je bezové dřevo významnou surovinou pro výrobu tradičních hudebních nástrojů – fujar a i na výrobu různých píšťalek. V neposlední řadě se ukazuje být dřevo bezu černého v Evropě vhodné na výrobu hudebního nástroje didgeridoo, a to technologií klasického ručního vrtání.
V zahradnictví jsou používány okrasné kultivary 'Madona' a 'Black Beauty'.

0