Petržel

100% esenciální olej

Petroselinum crispum

10ml


140 

Skladem

Popis produktu

Petrželový esenciální olej se získává ze semen dvouleté vonné byliny Petroselinum crispum. Olej lze získávat z celé rostliny, semena ho však obsahují nejvíce. Vůně je sladká, hřejivá, kořeněná, bylinná, při použití ve směsích tuto směs prohřívá a zaobluje.

Esenciální olej z petržele se používá do mýdel, kosmetiky, pracích prášků, kolínských vod a parfémů, zejména pánských. Jako většina esenciálních olejů vykazuje antimikrobiální, antifungicidní a antioxidační vlastnosti, jež lze využít v kosmetických prostředcích na problematickou nebo zralou pleť.

V emocionální rovině podporuje rovnováhu a klid mysli.


Je vhodné pro aromaterapii
Tento EO je vhodný pro použití v aromadifuzéru či aromalampě.

Lze použít do pokrmů
Tento EO je možné použít zředěný k dochucení pokrmů.

Není vhodné pro těhotné ženy
V těhotenství a při kojení doporučujeme se tomuto oleji vyhnout.

Je vhodné pro masáže a vtírání do kůže
Před použitím na pokožku vyzkoušejte svou citlivost na esenciální olej na malém kousku kůže.

Zvyšuje fotosenzibilitu
Při použití EO zvyšujících fotosenzibilitu je dobré vyhýbat se přímému slunečnímu záření.

Doplňující informace

INCI:Petroselinum crispum seed oil
Použitá část rostliny:Semena, listy
Extrakční proces:Parovodní destilace
Fyzický vzhled:Světle až jantarově žlutá kapalina
Země původu:Indie
#CAS:8000-68--8,84012-33-9
#FEMA:2836
#EINEC:281-677-1

Mohlo by se Vám líbit…

Petržel

Petržel (Petroselinum) je rod dvouletých rostlin z čeledi miříkovitých (Apiaceae), jehož zástupci mají široké využití v potravinářství. Pochází z východního Středozemí a rozšířila se do celého mírného pásma.

Účinnou látkou obsaženou ve všech částech rostliny je silice (7 % v plodech, 0,5 % v kořenech), jejíž hlavní součástí je apiol. Dále obsahuje myristicin, pinen, felandren, cymol, terpeny a další. Obsahuje také flavonoidy, polyacetyleny, furanokumariny, sliz a sacharidy. Petržel je také zdrojem provitaminu A a vitaminů B, C, E, a minerálních látek draslíku, hořčíku, železa, vápníku, sodíku a fosforu. List obsahuje větší množství kyseliny listové.

Silice drážděním ledvinového parenchymu zvyšuje diurézu, tento účinek zvyšují současně i flavonoidy. Spasmolytické působení na cévy napomáhá zvýšení průtoku krve v ledvinách. Působí na rozšíření artérií, čímž nepatrně snižuje krevní tlak. Působení na trávicí trakt se projevuje zvýšením sekrece trávicích enzymů a uvolněním křečí hladkého svalstva.

Droga vykazuje účinky uvolňující střevní plyny, protikřečové, podporující odkašlávání, proti střevním parazitům i vyvolávající nebo upravující nepravidelné měsíčky. Tradičně je užívána k léčbě zánětů močového ústrojí a nedostatečného vylučování moči, při poruchách trávení spojených s nadýmáním, střevních křečích, průduškovém kašli ve stáří a poruchách menstruace. Způsobuje prokrvení pohlavních orgánů – mírné afrodiziakum.

Při zánětlivém onemocnění ledvin a v době těhotenství a kojení se nedoporučuje překračovat běžné dávky přijímané v zelenině.




0