novinka

Pomerančový květ

Absolue

Citrus aurantium var. amara


vhodný do orientálních, květinových a citrusových parfémů

Objem

, ,

Indikace

Vůně

, , ,

Tón

,

od 240 

Popis produktu

Absolutní esenciální olej z pomerančového květu je radostí pro parfumáře. Je intenzivní a velmi účinný i v nízkých koncentracích, tento absolutní olej je ideální do těžších orientálních parfémů i kolínských vod s citrusovými tóny, stejně jako do parfémů s květinovým buketem atd. Absolue z pomerančových květů je velmi oblíbené jako fixační prostředek v jemné přírodní parfumerii a pro perfektní doplnění dalších citrusových, květinových, kořeněných a lesních tónů.

Vůně absolutního esenciálního oleje z květů pomeranče je intenzivně bohatá, komplexní, hluboká a opojně květinová, je mnohem intenzivnější než esenciální olej Neroli.


Doplňující informace

Použitá část rostliny:Květy
Extrakční proces:Extrakce rozpouštědlem (bez hexanu)
Země původu:Tunis
#CAS:8030-28-2
#FEMA:2818
#EINEC:277-143-2

Mohlo by se Vám líbit…

Neroli

Pomerančovník čínský (Citrus sinensis) je jedním z nejrozšířenějších druhů rodu citrus. Dnes již neexistuje jeho planá forma a tím není jeho původ zcela jasný. Podle novějších výzkumů je považován za křížence (Citrus ×sinensis) mezi druhy mandarinkou obecnou (Citrus reticulata) a pomelem (Citrus maxima). Bylo vypěstováno mnoho morfologicky odlišných odrůd, mezi kterými je úzká genetická diverzita, většina z nich má původ v jediném exempláři.

Pochází pravděpodobně z oblastí v jihozápadní Číně a severovýchodní Indii. Do Evropy, do okolí Středozemního moře, se dostal patrně okolo roku 1450 s italskými nebo roku 1500 s portugalskými mořeplavci.

Zprvu byly pomerančovníky čínské v Evropě ceněné pro léčebné vlastnosti, teprve později se dostaly do obliby jeho chutné plody. Začaly být pěstované na místech se subtropickým klimatem v zahradách a v mírném pásmu v oranžériích. Postupně byly šířené do dalších světadílů a staly se na mnoha místech s vhodnými klimatickými podmínkami běžnými ovocnými dřevinami. Je považován za nejčastěji pěstovaný strom na světě.

Dřevo stromu je tvrdé, nažloutlé, dobře se opracovává s vyrábí se z něho nábytek a další truhlářské výrobky, dobře se soustruží a je vyhledáváno rytci. Je však náchylné k napadení termity a jeho jemné piliny vznikající při broušení mohou způsobit astma. Nadměrný kontakt se slupkou plodů způsobuje u citlivých osob dermatitidu. Olej vylisovaný ze semen sloužívá jako stolní olej, vzniklé pokrutiny obsahují mnoho bílkovin vhodných ke zkrmení. Z 1 kg květů se získá 1 g oleje ceněného v kosmetice. Další oleje jsou lisovány z listů, mladých větviček i nezralých plodů. Strom je důležitou medonosnou dřevinou, květy během kvetení poskytují hojnost nektaru a např. v Kalifornii je asi 25 % všeho medu citrusového původu. Z vrchních vrstev kůry se získávají terpeny používané k výrobě nátěrových hmot pro lodě.

Využití plodů a obsažené látky v nich je uvedeno v článku Pomeranč.