Heřmánek

100% esenciální olej

Matricaria chamomilla


relaxační a zklidňující, hojí rány a popáleniny, ulevuje od svalových bolestí

Objem

, ,

Indikace

, , , , , , , , , ,

Vůně

, , ,

Tón

(Hodnocení: 5)

Tento produkt je momentálně nedostupný.

Popis produktu

Olej z heřmánku modrého (německého) pomáhá při léčbě vnějších či vnitřních zánětů. Zlepšuje trávení, pomáhá při gynekologických obtížích. Je vhodný na červenou, suchou a podrážděnou pokožku, kožní alergie, lupénku a ekzémy. Heřmánek zklidňuje pokožku díky stahování krevních kapilár, hojí a má celkové antiseptické účinky. Je vhodný na akné a přecitlivělou suchou pokožku s tendencí k červenání.

Modrý esenciální olej se získává destilací květů jednoleté byliny, mající domovinu ve střední Evropě.


Doplňující informace

Použitá část rostliny:Květy
Extrakční proces:Parovodní destilace
Fyzický vzhled:Bezbarvá, průhledná kapalina
Země původu:Indie
#CAS:84082-60-0

Vhodné kombinace

Ať už vyrábíte vlastní masážní olej nebo jen hledáte inspiraci pro kompozici vůní, můžeme Vám z vlastní zkušenosti doporučit tyto oleje, se kterými se Heřmánek vhodně doplňuje.


Oční balzám

5 čajových lžiček Konopný olej
1 čajová lžička nastrouhaný včelí vosk
10 kapek vitamín E

Vhodné pro: všechny typy pleti.

Postup
Do skleněné nádobky dejte konopný olej a včelí vosk – tu vložte do vodní lázně. Počkejte dokud se vosk neroztaje a nespojí s ostatními ingrediencemi. Odstavte ze sporáku. Vmíchejte vitamín E a esenciální oleje.  Směs rychle vlijte do vydezinfikované horkuvzdorné lahvičky a nechte vychladnout.
Aplikace
Na čistou a tonikem ošetřenou pleť naneste na pokožku kolem očí, jemně roztírejte. Balzám zmírňuje známky stárnutí v okolí očí.


Hodnocení zákazníků

5 hvězd
3
4 hvězdy
1
3 hvězdy
0
2 hvězdy
1
1 hvězda
0

  1. Z

    Počáteční nádherná vůně se později změnila méně příjemnou, nicméně účinky jsou pozitivní

    (ověřený vlastník)


Mohlo by se Vám líbit…

Heřmánek

Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla, synonymum Matricaria recutita), také heřmánek lékařský, lidově nazýván rumánek, marunka, harmaníček či kamilka, je léčivá rostlina z čeledi hvězdnicovitých. Hojně se využívá v kosmetice a léčitelství, v aromaterapii i homeopatii. Je to jedna z nejoblíbenějších a velmi dlouho známých léčivých bylin s prakticky univerzálním účinkem.

Lidově nazýván rumánek, marunka, harmaníček či kamilka. Odborný název pochází pravděpodobně z latinského slova mater (matka), resp. matrix, tj. děloha, zřejmě podle dutého květního lůžka nebo podle toho, že je bylinou užívanou též k léčení ženských nemocí a hygieně. Český výraz heřmánek potom z latinského armanilla s přidáním počátečního "h-" (staročesky ještě ormánek).

Heřmánek pravý je jako léčivá rostlina užíván již po tisíciletí; byl znám již ve starém Egyptě, v antickém Řecku i Římě. U Anglosasů byl považován za jednu z devíti posvátných bylin darovaných člověku od Boha. Sbírány jsou rozkvetlé úbory krátce po rozvití (Flos chamomillae), které se suší a užívají ve formě čajů a odvarů, přidávají se do ozdravných koupelí a do polštářů pro lepší spánek. Jejich výpary lze též inhalovat. Zevně se užívá heřmánkový olej a nejrůznější masti.


Heřmánkový esenciální olej s typickou modrou barvou. Heřmánková droga má celou škálu léčivých účinků. Působí jako antiflogistikum k léčbě zánětů, například očních spojivek nebo pohlavního ústrojí, při léčbě infikovaných sliznic a alergických reakcí na kůži; jako karminativum při žaludečních a střevních potížích, žaludečních a dvanáctníkových vředech, působí též proti nadýmání. Coby spasmolytikum uvolňuje křeče a tiší bolesti. Užívá se při bronchiálním astmatu a nachlazení, jako diaforetikum (zvyšuje pocení), pomáhá při hojení ran, popálenin a omrzlin. Je účinný proti některým stafylokokům a streptokokům, proti mikrobům Bacillus subtillis, Escherichia coli nebo proti infekcím způsobeným kvasinkou Candida albicans. Užívá se též na poruchy menstruace, proti hemoroidům, k umývání vlasů, na obklady a koupele k celkové harmonizaci a regeneraci organismu.

Při dlouhodobém užívání může vysušovat sliznice, předávkování způsobuje nauseu. U citlivějších osob může způsobit alergickou reakci. Je vhodný pro děti, a to už od kojeneckého věku; pomáhá při dětské kolice. Mohou jej užívat i těhotné a kojící ženy.

Destilované heřmánkové silice a esenciální oleje se ve velké míře využívají i ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Podle statistik je heřmánek (resp. jeho sušené květy a modré oleje) pátou nejobchodovanější bylinou na světě; k největším světovým producentům patří Maďarsko, Polsko, Německo, Argentina a do svého rozpadu též Československo. Přidává se do šampónů, parfémů, kosmetických krémů, mýdel, toaletních vod, zubních past, masážních olejů a mnoha farmaceutických přípravků včetně likérů.